2012-2021

sept 2012

Open monumentendag

In september 2012 gingen de deuren van de cinema voor het eerst na het overlijden van Agnes terug open voor het grote publiek. Meer dan 3.000 bezoekers genieten van een blik achter de schermen. Vlaams minister van toerisme Geert Bourgeois (N-VA) kwam ook naar de bioscoop: “De redding van Cinema De Keizer bewijst dat er interesse is in het Vlaamse erfgoed. De hele gemeente wilde dit monument behouden. Een goedkeuring als beschermd monument mag dan ook weinig problemen opleveren.
(Het Nieuwsblad, 10/09/2012)

sept 2012
dec 2012

Heropening van Cinema De Keizer

Op 18 december 2012 zakte de beau monde van Lichtervelde en van de Vlaamse filmwereld af naar Cinema De Keizer om de grote heropening van de antieke dorpscinema uit het jaar 1924 bij te wonen. De 400 zitjes waren in geen tijd uitverkocht voor de avant-première van de nieuwe Vlaamse film Brasserie Romantiek. Cinema De Keizer op zijn best dus, zoals de overleden bezielster Agnes Debaillie het altijd gewild had.
(Het Nieuwsblad, 20/12/2012)

dec 2012
feb 2013

Beschermd monument

‘Cinema De Keizer is het laatste representatief en gaaf bewaard voorbeeld van een dorpscinema uit de vroege 20ste eeuw’, aldus minister Bourgeois, die in juni 2012 al het beschermde statuut aanvroeg. ‘Ik bescherm deze cinema dan ook omwille van zijn historische, sociaal-culturele en volkskundige waarde. In het pretelevisietijdperk was zo’n bioscoopbezoek een volwaardig onderdeel van het leven van iedereen.’

De cinema was er al sinds 1924 en heeft een operationele machinekamer die de getuigenis van de technische evolutie van de film overlevert. Ook het interieur, met onder meer de houten klapstoelen bekleed met rode pluche, de originele lambrisering en bijbehorende lichtarmaturen, werd volledig bewaard.
(De Tijd, 06/02/2013)

feb 2013
dec 2013

Erfgoedprijs Provincie West-Vlaanderen

Op 15 december 2013, bijna exact 1 jaar na de grote heropening, werd Cinema De Keizer door de provincie West-Vlaanderen gehuldigd als premiewinnaar voor de Erfgoedprijs Publiekswerking. Bedankt aan alle bezoekers, organisaties en bedrijven die het afgelopen jaar zo talrijk langskwamen!

dec 2013
2014

Feestjaar: 90 jaar Cinema De Keizer

Cinema De Keizer viert in 2014 haar 90ste verjaardag en dat wordt gevierd. De oudste dorpscinema van het land deelt 90 gratis tickets uit en organiseert voor het eerst ook ochtendvoorstellingen tijdens de kerstvakantie. De charme van een kleine zaal en de romantiek van het verleden zorgen ervoor dat de cinema beter draait dan ooit.
(Het Laatste Nieuws, 06/12/2014)

2014
2014

Lichterveldse Persprijs

Elk jaar reikt de Lichterveldse Perskring het Bronzen Accordeonnetje uit aan de meest verdienstelijke Lichterveldenaar. Dit jaar gaat de prijs naar de vzw rond Cinema De Keizer. Eind 2012 brachten zeven investeerders de cinema opnieuw tot leven. Ook de vrijwilligers, die verantwoordelijk zijn voor het vertonen van de films, werden in de bloemetjes gezet. 
(Het Nieuwsblad, 30/01/2014)

2014
2015

Cultuurprijs De Gouden Feniks

De Vriendenkring Kunst Houtland geeft haar jaarlijkse cultuurprijs Gouden Feniks aan Cinema De Keizer in Lichtervelde. De legendarische bioscoop is dankzij investeerders van de ondergang gered en daar wil de Vriendenkring hulde aan brengen.

“Die mensen hebben de laatste dorpscinema uit de vroege twintigste eeuw gered”, zegt Fernand Laforce van de Vriendenking. “Anderzijds is dit ook een eerbetoon aan Agnes Debaillie, de vorige uitbaatster van de cinema. Zij verdedigde haar bioscoop altijd met hand en tand.”
(Het Laatste Nieuws, 24/03/2015)

2015
sept 2017

Opening tentoonstelling

Vijf jaar na haar overlijden, herleeft Agnes Debaillie in haar Cinema De Keizer. Dit dankzij een permanente tentoonstelling in onder meer de leefruimtes en de projectiecabine die niet alleen de bijna 100-jarige geschiedenis van de authentiekste dorpsbioscoop van Vlaanderen belicht, maar eveneens een blik werpt op de vele functies die het beschermde gebouw in de Neerstraat nog had.

De expo, die zich situeert in de leefruimtes van Agnes, haar projectiekamer en technische ruimte, toont authentieke filmaffiches, de filmprojector die dienst deed tot in 2014, ticketjes uit de tijd dat een vertoning amper tien oude Belgische franken kostte, het bureau van Agnes, haar cursus filmologie, oude facturen, releaselijsten van Warner Bros uit de jaren ’30 en tal van nooit eerder geziene documenten.

Voormalig BRT-baas Cas Goossens en z’n vrouw Lydia Schenck, goede vrienden van Agnes, kregen de eer om de tentoonstelling te openen.

“Het is een hele eer dit te mogen doen”, aldus Cas. “Het is met een zekere weemoed dat we denken aan de fameuze Agnes Debaillie maar wat ze hier gerealiseerd hebben in dit cultureel erfgoed is prachtig.” Op de eerste rij voor het primeurbezoek aan de expo stond ook regisseur Jan Verheyen.
(Het Laatste Nieuws, 25/09/2017)

sept 2017
2018

Concertreeks

Na eerdere passages van oa. Daan en Jef Neve, wordt Cinema De Keizer in 2018 het uitgelezen decor voor een unieke concertreeks. Zowel Raymond Van het Groenewoud, Guido Belcanto, Het Zesde Metaal en Gabriel Rios veroveren de harten van het publiek.

2018
2020

Coronacrisis

De wereldwijde pandemie legt heel wat sectoren plat. Ook bioscopen worden zwaar getroffen en moeten de deuren verplicht sluiten. De allerlaatst vertoonde film in februari 2020 is de Golden Globe-winnaar “1917”, het aangrijpend oorlogsdrama van Sam Mendes. 

2020
juli 2021

Einde Cinema De Keizer

In juli 2021 valt het doek over Cinema De Keizer, maar we zijn ervan overtuigd dat het verhaal van De Keizer nog niet uitverteld is. We wensen het nieuwe project ‘Cultuurhuis De Keizer’ dan ook veel succes bij de opstart en met alle toekomstplannen.

juli 2021